/ En mand til Mona
 
 
"Hvad er det nu, man siger
om mænd?
Alle de gode er taget!"
 
Filip M. Lund, hemmelig detektiv og på jagt efter en mand til mor, øh Mona
 
Filip og Karlo 

En mand til Mona

Sure koner har mænd. Grimme koner har mænd. Men Filips labre assistent har ikke nogen mand. ’Hvorfor?’ tænker Filip. Og hvorfor vil hun have ham ud af døren lige netop i dag?
 
En mand til Mona - en sag for Filip M. Lund 

Filip i en nøddeskal

En gennemgående pointe i Filip-serien er, at Filip ofte stirrer sig så blind på sin egen version af virkeligheden, at han ikke kan se, hvad der sker lige for næsen af ham.
 
Det er i høj grad tilfældet her, hvor hans forsøg på at skaffe en mand til moren får uventede følger. For moren.
 
Misforholdet mellem Filips version og den faktiske ligger i samspillet mellem tekst og illustration, og lur mig, om ikke en opvakt ny læser nok skal fange den. Moderne børns billedforståelse er knivskarp. Men de træner den selvfølgelig også uafladeligt.

Anmeldelser/omtale

"Filip prøver at forstå, hvorfor hans søde mor, øh labre assistent, ikke har en mand, når så mange sure madammer har.

At Filip måske er en del af forklaringen på det spørgsmål - er slet ikke til at fatte - eller er det?"
Palles Gavebod
 
Bent Rasmussen, Skolebiblioteket
"Indtil nu er der udkommet seks herlige graphic novels/tegneserier i serien om Filip M. Lund."
 
"I "En mand til Mona" stilles det gode spørgsmål: Hvorfor gifter mænd sig med sure madammer, når der også findes skønne kvinder?"
 
"De seks bøger er originale, velskrevne, humoristiske, sjovt tegnet og pokkers godt skruet sammen. Der er spænding, der passer til alderstrinnet, og der er overskud, finurlighed og fortælleglæde."
 
"Karla von Bengtson tegner, så det er en lyst, og tekst og illustration er en flot integreret enhed. Det er bare så flot."
 
"Og så er der flere historier på vej. Elever i 2.-4. årgang kan godt begynde at glæde sig!"
 
Folkeskolen.dk
"Så er den hemmelige detektiv Filip M. Lund tilbage i to nye bøger med et lixtal omkring 10, og denne gang er det kærligheden væsen, der skal undersøges.
 
Om serien skrev vores anmelder blandt andet: »Fænomener er det centrale for Filip. Det giver bøgerne et filosofisk præg, selv om der er masser af handling … De humoristiske bøger er afsluttede og selvstændige historier, der vil blive læst med stor fornøjelse af især drenge i 3.-5. klasse«."
 
Æseløre.dk
"FINURLIG LETLÆSNING
Filip er et godt bekendskab. En hyggelig og nysgerrig fyr, som bestemt ikke er kedelig at tilbringe tiden sammen med.
 
Jeg er vild med den atmosfære, som Ellen Holmboe har skabt i disse kloge letlæsingsbøger. Gammeldags og ultramoderne på en gang.
 
Sammen med Karla von Bengtsons flotte illustrationer er det lækkert på alle måder. Disse bøger skal nok være med til at skabe læselyst!
 
Heldigvis er der flere bøger om Filip på vej. Jeg glæder mig allerede."
 
Lektør
Helt til hest og En mand til Mona er to nye udgivelser i den velskrevne og sjove serie En sag for Filip M. Lund, hemmelig detektiv. Bøgerne henvender sig til børn mellem 8 og 10 år med hang til et godt grin. Men ældre læsere vil også more sig over disse bøger, hvor der også er lidt til den voksne læser.
 
Vi har her at gøre med to velfortalte detektivhistorier fyldt med humor og gakkede indfald om to af livets store spørgsmål: hvorfor gifter mænd sig med sure madammer, når der også er skønne kvinder? Og hvad er det med piger og heste? To store mysterier, som kun Filip M. Lund kan løse. Eller kan han?
 
Bøgerne har henholdsvis lix 9 og 11 og er forholdsvis lette at læse. Teksten er sat i korte, overskuelige afsnit i vekselvirkning med talebobler og gakkede illustrationer, som tilfører fortællingen liv og tempo. Bøgerne indeholder lidt mere dybde end de gængse læsebearbejdede bøger og er derfor også sjove at læse sammen med en voksen.
 
Yndere af denne form for humoristiske detektivserier vil også finde glæde ved at læse detektivserierne om Jack Stump eller En sag for Kwiatkowski. Begge serier er lidt sværere at læse, men indeholder samme form for humor.
 
Konklusion: To velskrevne, sjove og underholdende detektivbøger, som nok skal blive lånt flittigt ud."

Filip-logo

Fakta

Titel: En mand til Mona
Forfatter: Ellen Holmboe
Illustrator: Karla von Bengtson
Sidetal: 56
Lix: 9
Målgruppe: 8 år og op
Udkommer på forlaget Løse Ænder
 
Vejl. udsalgspris 120 kr.
 
Se aktuelle priser på bog.nu
 
Ellen Holmboe - forfatter. Senest opdateret den 6. februar 2024